تغذیه و سلامتی

 

میکروب معده یا هلیکوباکتر احتمالا بیش از نیمی از جمعیت کره ی زمین را مبتلا کرده است. این باکتری می تواند یکی از علل اصلی ایجاد زخم معده باشد. در افراد مبتلا به هلیکوباکتر، ممکن است علائمی مانند احساس درد و سوزش در شکم، حالت تهوع، نفخ، کاهش اشتها، کاهش وزن ناخواسته و همچنین مدفوع تیره و یا استفراغ خونی رخ دهد. البته در بسیاری از افراد نیز این عفونت بدون ایجاد علائم است. در طولانی مدت هلیکوباکتر می تواند با التهاب لایه ی داخلی معده، ایجاد زخم و سرطانی شدن سلول های معده همراه باشد.

 

در نتیجه ریشه کن کردن هلیکوباکتر در پیشگیری از ابتلا به گاستریت و سرطان معده در افراد مبتلا موثر است. رژیم غذایی و تغذیه می تواند در بهبود، تشدید علائم ابتلا به میکروب معده و یا پیشگیری از رشد باکتری نقش داشته باشد.

 

در ادامه به نکات تغذیه ای مهم در کنترل و درمان هلیکوباکتر می پردازیم. همچنین در این بیماری پزشک معمولا از ترکیبی از آنتی بیوتیک ها برای درمان استفاده می کند. این داروها می توانند با برخی مواد غذایی تداخل داشته باشند که به آن ها نیز خواهیم پرداخت.

 

 

 

در صورت ابتلا به میکروب معده به چه نکاتی توجه کنیم؟

مواد غذایی خاصی وجود دارند که می توانند اثرات ضدباکتری داشته و به ریشه کن کردن میکروب معده کمک کنند. همچنین برخی از این مواد غذایی با کاهش التهاب در معده می توانند در بهبود زخم و گاستریت ناشی از هلیکوباکتر نقش داشته باشند.

 

 

 

 

 

موادغذایی موثر در بهبود میکروب معده

خانواده ی کلم ها: به خصوص کلم بروکلی و جوانه های آن، گل کلم. همچنین سوئرکرات (نوعی کلم تخمیری) نیز می تواند در کنترل میکروب معده نقش داشته باشد.

میوه های قرمز و بنفش: مثل توت فرنگی، شاه توت، تمشک، آقطی سیاه و بلوبری. به دلیل آنتی اکسیدان های قوی مصرف آن ها اثرات ضدسرطانی و ضد باکتری دارد. مصرف میوه ها به صورت روزانه باید جزئی از رژیم غذایی شما باشد.

منابع امگا-3: در رژیم غذایی خود به مقدار کافی از منابع امگا-3 استفاده نمایید. منابع خوب امگا-3 ماهی های چرب مثل سالمون، ساردین یا قزل آلا، همچنین سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، دانه هایی مانند گردو و تخم کتان می باشد. این نوع چربی می تواند در کاهش التهاب اثرات مفیدی داشته باشد.

زردچوبه: هرچند در افراد مبتلا به میکروب معده، مصرف غذای های کم ادویه توصیه می شود، اما زردچوبه استثنا است. زردچوبه با دارا بودن خواص آنتی اکسیدان، ضدالتهاب و ضد میکروب نقش خوبی در بهبود علائم معده و ریشه کن کردن هلیکوباکتر دارد. توصیه می شود در غذاهای خود در حد متعادل از این ادویه ی پر خاصیت استفاده نمایید.

پروبیوتیک ها: در نهایت استفاده از منابع پروبیوتیک، از جمله مکمل ها، لبنیات پروبیوتیک مثل پنیر یا کفیر و ترشی های تخمیر شده می توانند به تقویت میکروب های مفید دستگاه گوارش کمک کرده و در درمان و پیشگیری از ابتلا به میکروب معده موثر باشند.

 

 

بیشتر بدانید: بهترین رژیم غذایی در ورم معده کدام است؟

 

 

 

 

 

 

مواد غذایی که می توانند در تشدید علائم بیماری موثر باشند

در مقابل در برخی از افراد مصرف بعضی مواد غذایی می تواند باعث تشدید علائم گردد. به این مواد غذایی فکر کنید و علائم خود را بعد از مصرف آنها بررسی کنید. در صورت تشدید علائم، بهتر است از مصرف این مواد غذایی اجتناب کنید:

 

 

 

مواد غذایی اسیدی: مانند مرکبات، آب مرکبات، گوجه فرنگی و ترشیجات

غذا های پر ادویه: به خصوص غذاهای تند و حاوی فلفل قرمز یا فلفل سیاه

توصیه می شود از مصرف الکل و نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید. الکل می تواند باعث تحریک ترشح اسید معده و همچنین تشدید التهاب و درد معده گردد.

 

همچنین مصرف مواد غذایی حاوی کافئین شامل قهوه، چای پررنگ، نوشابه سیاه، نوشیدنی های انرژی زا و شکلات نیز می تواند باعث افزایش ترشح اسید معده و سوزش سر دل گردد. به همین خاطر بهتر است در مصرف این مواد غذایی احتیاط کنید.

 

از طرفی دیده شده است که مصرف بالای نمک با افزایش خطر ابتلا به این باکتری همراه است. توصیه می شود از مصرف مواد غذایی شور شامل انواع فست فود ها، گوشت های فرآوری شده، زیتون شور، شور سبزیجات و … تا جای ممکن پرهیز شود.

 

 

 

بیشتر بدانید: پنج گیاه با خواص درمانی موثر برای رفع درد معده

 

 

 

 

 

 

تداخلات غذا و دارو در درمان میکروب معده

در ریشه کردن کردن میکروب باکتری معمولا یک رژیم دارویی متشکل از چندین آنتی بیوتیک استفاده می گردد. این آنتی بیوتیک ها شامل آموکسی سیلین، مترونیدازول، تتراسایکلین و آزیترومایسین هستند.

 

در طول درمان با این آنتی بیوتیک ها به نکات زیر نوجه کنید:

 

 

 

شیر و سایر لبنیات: آنتی بیوتیک ها را همزمان با لبنیات مصرف نکنید.

مکمل های کلسیم، منیزیم، زینک و آهن: آنتی بیوتیک ها را همزمان با این مکمل ها استفاده نکنید. بهتر است این مکمل ها 2 ساعت قبل و یا 4 ساعت بعد از مصرف آنتی بیوتیک ها باشد.

تتراسایکلین را همراه غذا مصرف نکنید. بهتر است تتراسایکلین 1 ساعت قبل و یا 2 ساعت بعد از غذا مصرف شود.

مصرف همزمان آزیترومایسین با غذا باعث کاهش جذب دارو می شود. اما می تواند عوارض گوارشی کمتری به همراه داشته باشد.

همزمان با مصرف تتراسایکلین از دریافت دز های بالای ویتامین A اجتناب کنید.

 

 

 

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به مشاوره برای تغذیه، با کلینیک دکتر لادن گیاهی تماس بگیرید و از خدمات و مشاوره کلینیک ایشان بهره مند شوید،

 

همچنین می توانید به صورت آنلاین وقت مشاوره تنظیم بفرمایید.

 

میکروبیوم روده چیست؟ دستگاه گوارش ما میزبان میلیاردها میکروب است که آنها را میکروبیوم می نامیم. این میکروب ها شامل باکتری ها، مخمرها و سایر تک سلولی هاییست که نقش بسیار زیادی در تنظیم فعالیت های بدن دارند. به همین دلیل برخی دانشمندان به این شبکه ی میکروبی به چشم یک اندام جداگانه ای در بدن نگاه می کنند. این میکروب ها با فعالیت خود ترکیباتی آزاد می کنند که می توانند به تنظیم عملکرد روده، تغذیه ی سلول های روده، تقویت ایمنی بدن، بهبود فرآیند های متابولیکی و حتی سلامت مغز ما کمک کند.

 

تحقیقات نشان داده اند که بر هم خوردن تعادل و توازنی که در نوع و تعداد این میکروب ها وجود دارد، می تواند آغازگر بسیاری از بیماری ها باشد. از طرفی میکروبیوم روده به شدت تحت تاثیر موادغذایی مصرفی ما قرار می گیرند. باتوجه به اهمیت و نقش این میکروبیوم ها برای بدن، قصد داریم در این مقاله شما را با راهکارهای تقویت آن آشنا کنیم. در ادامه به اهمیت این میکروب ها در بیماری ها خواهیم پرداخت.

 

 

 

 

پروبیوتیک و پره بیوتیک ها، تقویت کننده میکروبیوم روده

پروبیوتیک ها، میکروب های مفیدی هستند که مصرف آن ها در تنظیم میکروبیوم روده نقش داشته و برای بدن مفید است. پره بیوتیک ها به مواد غذایی، اغلب کربوهیدرات های غیر قابل هضم، گفته می شود که به عنوان سوخت در دسترس میکروب های روده قرار گرفته، می تواند به تقویت آن ها کمک نماید.

 

 

 

بیشتر بدانید: رژیم غذایی اصولی در سندروم روده ی تحریک پذیر

 

 

 

 

چگونه میکروبیوم روده را تقویت نماییم؟

پروبیوتیک مصرف کنید: پروبیوتیک ها به شکل مکمل های غذایی، و یا به طور طبیعی در برخی مواد غذایی وجود دارند. مواد غذایی تخمیری مانند کفیر، ماست، ترشی های تخمیری، سوئرکرات (sauerkraut)، کیمچی، پنیرهای پروبیوتیک، تمپه و چای تخمیری. می توانید این مواد غذایی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. ترشی های تخمیری را در کنار غذا مصرف کنید. روزانه از پنیر، ماست پروبیوتیک و یا کفیر استفاده کنید. تمپه یک جایگزین گوشت و تهیه شده از سویا می باشد. می تواند در غذا های خود مثل سوپ یا سالادها از تمپه استفاده کنید.

پره بیوتیک مصرف کنید: منابع غذایی پره بیوتیک ها شامل موز، پیاز، پیازچه، سیر، موسیر، سیب، مارچوبه، تره فرنگی، غلات سبوس دار، جو، جوی دوسر، بذرک و همچنین حبوبات مثل عدس، نخود و لوبیاها می باشد.

رژیم غذایی متنوع با فیبر کافی مصرف کنید: رژیم های غنی از غلات سبوس دار، میوه، سبزی، مغزها و دانه ها می توانند فیبر کافی به بدن شما برسانند. این فیبر می تواند در اختیار میکروب های روده قرار گرفته و آنها را تغذیه کند.

از مصرف رژیم غذایی پر چرب به خصوص چربی های ترانس و اشباع پرهیز کنید: چربی های ترانس در فست فود ها، شیرینی ها، بیسکوئیت ها، کیک ها و مارگارین وجود دارند. چربی های اشباع در کره، گوشت های پرچرب، چربی های حیوانی و محصولات قنادی وجود دارند. این چربی ها باعث برهم خوردن تعادل میکروبیم روده یا اصطلاحا دیس بیوزیس می شود.

به وزن سالم برسید و آن را حفظ کنید: دیده شده است که افراد چاق و یا دچار اضافه وزن دچار دیس بیوزیس می شوند. با کاهش وزن تعادل میکروب ها دوباره برگشته و می تواند به بهبود جمعیت میکروبیم روده کمک نماید.

 

 

 

چه موقع پروبیوتیک و پره بیوتیک ها را جدی بگیریم؟

تحقیقات نشان داده اند که استفاده از پروبیوتیک ها و پره بیوتیک ها می توانند در بهبود برخی شرایط و بیماری ها نقش درمانی و مفید داشته باشند. در چنین مواقعی ممکن است شما نیاز به مصرف پروبیوتیک و پره بیوتیک داشته باشید:

 

مشکلات نفخ، سوءهاضمه و ریفلاکس

سندروم روده ی تحریک پذیر

بیماری های التهابی روده

اسهال یا یبوست

اگزما در کودکان

مصرف آنتی بیوتیک ها

مسمومیت غذایی

آسم و آلرژی

عفونت های مکرر ریه

عفونت های مکرر زنان

 

 

بیشتر بدانید: چه مقدار، چگونه و از چه حبوباتی استفاده کنیم!

 

 

 

 

 

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به مشاوره برای تغذیه، با کلینیک دکتر لادن گیاهی تماس بگیرید و از خدمات و مشاوره کلینیک ایشان بهره مند شوید،

 

همچنین می توانید به صورت آنلاین وقت مشاوره تنظیم بفرمایید.

سندروم روده ی تحریک پذیر یا Irritable Bowel Syndrome (IBS) یک بیماری مزمن و یا متناوب در روده هاست. این بیماری با ایجاد علائمی مثل درد و نفخ به صورت دوره ای می تواند برای افراد مبتلا بسیار دردناک باشد. از طرفی باورهای رایج غلطی در مورد رژیم غذایی این بیماران وجود دارد که می تواند باعث محدودیت های غذایی شدید و غیر ضروری در این افراد گردد.

 

این محدودیت ها نه تنها باعث بهبود بیماری نمی شود، بلکه می تواند با تضعیف عملکرد روده ها و همچنین بار روانی منفی برای بیماران، باعث بدتر شدن بیماری گردد. به همین خاطردر این مقاله قصد داریم شما را با رژیم غذایی اصولی در سندروم روده ی تحریک پذیر آشنا نماییم.

 

علت اصلی IBS هنوز به طور دقیق مشخص نشده است. اما دیده شده است که در افرادی که از لحاظ ژنتیکی مستعد هستند، فاکتور هایی مانند سبک زندگی ناسالم و استرس ها می توانند باعث بروز علائم این بیماری گردند. جالب است بدانید یکی از عواملی که برای ایجاد علائم سندروم روده ی تحریک پذیر شناسایی شده است، کربوهیدرات هایی به نام FODMAP ها هستند.

 

 

 

 

چگونه FODMAP ها باعث ایجاد علائم در سندروم روده ی تحریک پذیرمی گردند؟

این کربوهیدرات ها مولکول های کوچک غیر قابل جذبی هستند که در دستگاه گوارش هضم نمی شوند. حضور این مولکول ها در روده باعث ورود آب بدن به داخل روده می گردد. از طرفی زمانی که این مولکول ها به روده ی بزرگ می رسند، باکتری های موجود در آن، کربوهیدرات های هضم نشده را تخمیر کرده و باعث ایجاد گاز زیادی در روده ها می شوند.

 

در نتیجه حضور آب اضافی و گاز زیاد در روده ها، دیواره ی روده کشیده می شود. این کشیدگی و اتساع باعث ارسال سیگنال های عصبی به مغز می شود که نتیجه آن ایجاد حس نفخ ، درد و گاهی اسهال است.

 

 

 

بیشتر بدانید: فواید گسترده نعنا در رژیم غذایی

 

 

سیستم گوارشی افراد مبتلا به سندروم روده ی تحریک پذیر نسبت به این کربوهیدرات ها حساس تر است. همچنین در این بیماران اعصابی که دستگاه گوارش را به مغز متصل کرده است، حساسیت بیشتری داشته و سیگنال های بسیار قوی تری منتقل می کند. در نتیجه این بیماران احساس درد شدید تری را در شکم خود تجربه می کنند.

 

باتوجه به نکات ذکر شده رعایت یک رژیم غذایی متعادل با FODMAP کم در کنترل این علائم بسیار موثر است.

 

 

 

در چه مواد غذایی FODMAP ها یافت می شوند؟

 

در لیست زیر غذاهایی با FODMAP بالا را مشاهده می کنید:

 

میوه ها: سیب،گلابی، انبه، هندوانه، آلبالو، گیلاس، انجیرها، خرمالو، هلو، شلیل، زردآلو، انواع آلوها، تمشک سیاه، آبمیوه های طبیعی و صنعتی

سبزیجات: قارچ، مارچوبه، کنگر فرنگی، نخود سبز، سیر، موسیر، تره فرنگی، انواع پیاز، قسمت سفید پیازچه، گل کلم

لبنیات: شیر های حاوی لاکتوز، بستنی و پنیرهای نرم مثل پنیر فتا، خامه ای و ماسکارپونه

حبوبات: نخود ها، عدس ها، لوبیاها، سویا، باقالی، لپه

مغزها: پسته و بادام هندی

شیرین کننده ها: عسل، فروکتوز، شربت فروکتوز، ایزومالت، قندهای الکلی ( با پسوند اول، مثل سوربیتول) که در نوشابه ها، بیسکوئیت های رژیمی و آدامس بدون قند وجود دارند.

غلات: مقادیر زیاد گندم، جو و چاودار

رژیم غذایی اصولی در سندروم روده ی تحریک پذیر

 

 

رژیم غذایی با FODMAP پایین در سندروم روده ی تحریک پذیر

 

این رژیم غذایی در 3 فاز اجرا می شود:

موادغذایی با FODMAP بالا را به مدت 6-8 هفته از رژیم غذایی خود حذف کنید.

بعد از این مدت، مواد غذایی با FODMAP بالا را یکی یکی و تدریجی به رژیم خود اضافه کنید و علائم خود را حداقل به مدت 3 روز بررسی کنید. در صورتی که علائم شما با مصرف این ماده ی غذایی تشدید نشد، می توانید آن را به مقدار کم در رژیم غذایی خود نگه دارید. در صورت تشدید علائم لازم است این ماده ی غذایی را تا آخر عمر از رژیم غذایی خود حذف کنید.

در نهایت فقط تعداد کمی از مواد غذایی در لیست FODMAP بالا وجود دارد که شما به آن ها حساسیت دارید. فقط این مواد غذایی را حذفشان کنید.

 

 

سایر نکات مهم تغذیه ای در سندروم روده ی تحریک پذیر

 

ایجاد تغییرات کوچک در عادات تغذیه ای افراد نیز می تواند در تسکین و بهبود علائم کمک کننده باشد. همچنین می تواند از عود مجدد علائم پیشگیری نماید. مصرف غذاهای پرچرب، حجیم و فست فودی معمولا باعث شروع علائم می گردد. توصیه می شود تا جای ممکن وعده های غذایی مکرر، کوچک، کم چرب و کم حجم مصرف نمایید.

 

 

 

بیشتر بدانید: رابطه رژیم غذایی و بروز آکنه به چه صورت است؟

 

 

 

لازم است در وعده های غذایی خود نظم ایجاد کنید. مصرف وعده ها و میان وعده ها در زمان های نسبتا مشخص و ثابت در طول روز می تواند در تنظیم فعالیت روده ها موثر باشد.

 

مصرف فیبر کافی از طریق سبزی ها و میوه های تازه، غلات سبوس دار و مغز ها نیز می تواند در بهبود سلامت روده ها کمک کننده باشد. به گونه ای که الگوی غذایی گیاهخواری با کاهش خطر ابتلا به این بیماری همراه بوده است. نکته ای که باید در نظر گرفت این است که افزودن فیبر به رژیم غذایی باید آهسته و تدریجی باشد.

 

افزایش سریع در مصرف فیبر با تشدید علائم سندروم روده ی تحریک پذیر همراه است. همچنین نوع فیبر مصرفی نیز باتوجه به علائم بیماری اهمیت دارد. برای مثال مصرف زیاد فیبر نامحلول، مانند آنچه در غلات سبوس دار وجود دارد، در بیماری که دچار یبوست نیست، می تواند علائم را تشدید کند.

 

معمولا مصرف مقادیر زیاد کافئین، لاکتوز، فروکتوز، الکل و قندهای الکلی می تواند باعث بروز علائم شود. به همین خاطر توصیه می شود از مصرف زیاد چای پررنگ، قهوه، شکلات، نوشابه های گازدار، آبمیوه های صنعتی، میوه ها و بیسکوئیت های رژیمی و بدون قند پرهیز کنید.

 

 

 

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به مشاوره برای تغذیه، با کلینیک دکتر لادن گیاهی تماس بگیرید و از خدمات و مشاوره کلینیک ایشان بهره مند شوید،

 

همچنین می توانید به صورت آنلاین وقت مشاوره تنظیم بفرمایید.

به احتمال زیاد بسیاری از ما حداقل یک بار در طول عمرمان به درد معده مانند نفخ، سوءهاضمه و سوزش سر دل دچار شده ایم. این مشکلات جزو مشکلات عملکردی دستگاه گوارش هستند. مشکلات عملکردی دستگاه گوارش به آن دسته از بیماری های گوارشی گفته می شود که به دلیل اختلال در عملکرد اجزای این اندام به وجود آمده است، نه به دلیل نقصی غیر عادی در ساختار آن.

 

 

 

این مشکلات چنان شایع هستند که تخمین زده شده است که بیش از 40% جمعیت در سرتاسر دنیا به آن ها دچار باشند. همچنین استفاده از گیاهان دارویی یکی از رایج ترین درمان هایی است که برای درد معده در نظر می گیریم. از دیرباز استفاده از گیاهان با خواص دارویی برای درمان بیماری های مختلف رواج داشته است. امروزه نیز اثرات مفید برخی از آن ها در تحقیقات به اثبات رسیده است.

 

به همین خاطر در این مقاله قصد داریم به نقش چند نمونه از این گیاهان دارویی در کمک به درمان درد معده، که اثربخشی آن ها در مطالعات مختلف به اثبات رسیده است، بپردازیم. همچنین به برخی عوارض جانبی دیده شده از این گیاهان نیز اشاره خواهد شد.

 

 

 

زردچوبه

دیده شده است که درد معده با افزایش تولید اسید معده و همچنین فرآیندهای اکسیدانی همراه است. منظور از فرآیندهای اکسیدانی تولید ترکیبات اکسیدان فعال می باشد. در این شرایط احتمال آسیب سلول های جدار معده و زخم افزایش می یابد. زردچوبه با دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدان و ضد التهابی قوی می تواند در پیشگیری و کاهش زخم های گوارشی موثر باشد.

 

همچنین ترکیب کورکومین موجود در آن می تواند در کاهش ترشح اسید معده نیز نقش داشته باشد. جالب است بدانید که در گذشته نیز از این ادویه برای ترمیم زخم ها استفاده می کردند. همچنین ترکیبات این گیاه در مهار رشد باکتری هلیکوباکتر پیلوری در معده نیز موثر است. استفاده از زردچوبه می تواند در ریشه کن کردن این میکروب معده کمک کننده باشد.

 

 

 

بیشتر بدانید: فواید زردچوبه در کنترل قند و عوارض دیابت

 

 

 

 

نعناع فلفلی

تاریخچه استفاده از نعناع فلفلی به عنوان یک گیاه دارویی به هزاران سال قبل بر می گردد. از دیر باز از این گیاه برای رفع نفخ و سوءهاضمه استفاده می شده است. امروزه نیز بیشترین کاربرد آن برای رفع علائم سندرم روده ی تحریک پذیر و نفخ می باشد. این گیاه می تواند با کمک به شل شدن عضلات دستگاه گوارش و کاهش درد و اسپاسم و نفخ، به رفع درد معده کمک نماید.

 

اما استفاده از این گیاه ممکن است در برخی افراد با سوزش سردل و احساس تهوع همراه باشد. همچنین زیاده روی در مصرف آن با آسیب به کلیه ها همراه بوده است.

 

 

 

هل

در طب سنتی از هل به عنوان یک ادویه ی پرخاصیت در درمان درد معده، بیماری های قلبی و اعصاب استفاده می شود. در هند و نقاط مختلفی از آسیا از این ادویه به عنوان دارو برای درمان اسهال و نفخ استفاده می کردند. اثرات مفید ترکیبات موجود در هل برای درد معده امروزه نیز دیده شده است. این ادویه می تواند از ایجاد زخم معده به دلیل مصرف برخی داروها پیشگیری نماید و اثرات محافظتی از سلول های معده داشته باشد.

 

 

 

 

زنجبیل

اولین بار 3 هزار سال قبل از میلاد یک گیاه شناس چینی استفاده از زنجبیل را برای درمان علائم اولیه ی سرماخوردگی پیشنهاد داد. امروزه از این گیاه برای سرماخوردگی، آرتریت و تهوع بارداری استفاده می گردد. ترکیبات موجود در زنجبیل در تسریع تخلیه ی معده و در نتیجه کاهش تهوع موثر است. اما ترکیبات این گیاه می تواند به بهبود درد معده نیز کمک کند. زنجبیل در کاهش درد و ناراحتی سر دل، کاهش کرامپ های معده، کاهش نفخ و سوءهاضمه نقش دارد.

 

همچنین این گیاه در محافظت از معده در برابر زخم های گوارشی نیز موثر است. به نظر می رسد ترکیبات ضدالتهاب و آنتی اکسیدان زنجبیل در این زمینه نقش داشته باشد. مصرف زنجبیل تا 2 گرم در روز برای اکثر افراد بی ضرر است، اما به دلیل نقشی که در رقیق کردن خون دارد، در صورت استفاده از داروهای رقیق کننده ی خون بهتر است در مصرف این گیاه احتیاط نمود.

 

 

 

 

 

بیشتر بدانید: بهترین رژیم غذایی در ورم معده کدام است؟

 

 

 

 

 

 

شیرین بیان

شیرین بیان در فرهنگ های باستانی مختلف به عنوان دارو برای درمان مشکلات متعددی استفاده شده است. برای مثال مصریان باستان در قرن سوم قبل از میلاد از آن برای درمان سرفه استفاده می کردند. امروزه استفاده از این گیاه در درمان زخم های معده نیز مطرح می باشد. ترکیب فعال موجود در این گیاه خواص ضد التهابی داشته و با مهار تولید ترکیبات التهابی باعث افزایش جریان خون در بافت معده می گردد. به همین خاطر اثرات ضد زخم معده دارد. باوجود نقش مفید این گیاه در برطرف کردن درد معده، شیرین بیان می تواند با احتباس آب و افزایش دفع پتاسیم باعث افزایش فشار خون و کمبود پتاسیم در بدن گردد. همچنین ممکن است با زایمان زودرس نیز در ارتباط باشد. در نتیجه در افراد دچار فشار خون، مشکلات قلبی و کلیوی، زنان باردار و شیرده مصرف آن پیشنهاد نمی گردد.

 

 

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به مشاوره برای تغذیه، با کلینیک دکتر لادن گیاهی تماس بگیرید و از خدمات و مشاوره کلینیک ایشان بهره مند شوید،

 

همچنین می توانید به صورت آنلاین وقت مشاوره تنظیم بفرمایید.

انتقال جنین در IVF

انتقال جنین مرحله پایانی IVF است و معمولا در این زمان، استرس و هیجان مادر از نتیجه IVF، تغییرات هورمونی در کنار داروهای IVF، باعث نوسانات روحی، خستگی و کسالت و بی اشتهایی شدید در مادر می شوند و این امر بر روی دریافت غذایی او و تغذیه بعد از انتقال جنین در IVF از جنبه های مختلف تاثیر می گذارد.

 

این در حالی است که رژیم غذایی مادر از همان آغازین روزهای شروع بارداری، نقش کاملا تنگاتنگ و مهمی در تکثیر و تقسیم و تمایز سلولی جنین دارد. زیرا در این زمان، سلول های جنینی بیش از هر زمان دیگری در حال تکثیر و تقسیم هستند. بنابراین رعایت ۳ اصل در تغذیه بعد از IVF، اثر خیلی مهمی بر سلامت مادر و جنین دارد:

 

رعایت نظم در زمان خوردن

رعایت تعادل و تنوع در وعده های غذایی

رعایت مقدار دریافت غذایی در هر وعده متناسب با سن بارداری

رعایت نظم در زمان خوردن: این موضوع بیش از تصور شما اهمیت دارد و متاسفانه اکثر خانم ها به علت شرایط مضطرب روحی بعد از آی وی اف، دچار اختلال در خواب شبانه و در نتیجه بیدار شدن دیر در صبح هستند و مصرف صبحانه را با تاخیر انجام می دهند. در حالی که باید بدانند توجه به زمان خوردن غذا از مهم ترین نکات در تغذیه بعد از انتقال جنین در IVF است و این موضوع، حتی می تواند از مقدار خوردن هم مهم تر باشد. زیرا سلول هایی که به سرعت در حال تقسیم هستند، نسبت به تغییرات محیطی در سطح قند و مواد مغذی بسیار حساس هستند.

 

رعایت تعادل و تنوع در وعده های غذایی: رعایت تعادل و تنوع، قطعا مهم تر از خوردن یک یا دو ماده غذایی به عنوان سوپر فود است. معمولا افراد فکر می کنند خوردن برخی غذاها باعث چسبیدن جنین به دیواره رحم می شود. مثلا، تصور می کنند مصرف نشاسته بسیار کمک کننده است و مصرف سبزیجات به علت طبع سرد مضر است. در حالی که چنین نیست و فرآیند لانه گزینی جنین، فرآیندی پیچیده ای بعد از انتقال جنین در IVF است که فاکتورهای متعدد هورمونی و ایمونولوژیک در بدن آن را هدایت می کنند. تعادل غذایی برای تمام عوامل فوق اهمیت زیادی دارد.

 

 

 

بیشتر بدانید: بهترین رژیم قبل از IVF

 

 

 

 

اکنون این سوال مطرح می شود، بهترین تعادل غذایی بعد از انتقال جنین در IVF چیست؟

توجه به مصرف منابع غذایی زیر در هر سه وعده غذایی، جز اصول خوب تغذیه بعد از انتقال جنین در IVF است.

 

منابع غذایی غنی از فولات: اسید فولیک برای رشد مناسب لوله عصبی که در هفته های بعد به مغز و نخاع تبدیل می شود، بسیار ضروری است. سبزیجات سبز تیره مثل اسفناج و کلم، مرکبات، لوبیا، نخود، آووکادو و کلم بروکلی سرشار از فولات هستند. به علاوه آجیل، لوبیا و عدس خشک شده، تخم مرغ و کره بادام زمینی نیز منابع خوبی هستند.

 

منابع غذایی غنی از کلسیم و ویتامین D: محصولات لبنی پاستوریزه مانند ماست، شیر، پنیر و تخم ماکیان

 

منابع غنی از فیبر، ویتامین A، B، D، E و K: در دانه های روغنی غلات کامل جو، برنج قهوه ای، گندم سیاه، گندم، نان گندم یا ماکارونی و بلغور جو دو سر، تخم مرغ، ماهی و گوشت قرمز، بروکلی، کلم پیچ، اسفناج، هویج، کدو تنبل، سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، سبزیجات، بادمجان و کلم

 

منابع مواد معدنی مانند روی، ید، منیزیم و فسفر، آهن: انواع گوشت سفید و قرمز، آجیل، دانه های روغنی، کلیه میوه ها

 

 

 

بیشتر بدانید: دانستنی های تغذیه و باروری

 

 

 

رعایت مقدار دریافت:

نیاز غذایی خانمی که IVF انجام داده با سایر خانم های باردار تفاوتی ندارد. مقدار انرژی مورد نیاز و مواد مغذی مورد نیاز، نسبت به قبل از بارداری تفاوتی ندارد و لازم نیست مصرف غذای خود را تا ۱۲ هفتگی افزایش دهند.

 

اضافه وزن بیش از حد در سه ماهه اول بارداری، اصلا مطلوب نیست و می تواند عوارض بارداری نظیر دیابت بارداری، سقط و زایمان زودرس به همراه داشته باشد.

 

توصیه می شود اگر خانمی با اضافه وزن و یا چاقی با روش های کمک باروری، نظیر آی وی اف باردار شده است، بعد از انتقال جنین حتما با نظر مشاور تغذیه برنامه غذایی خود را پیش ببرد و این موضوع را به ماه های جلوتر بارداری به تعویق نیاندازد.

 

عدم دریافت مقدار کافی مواد مغذی نیز قطعا بر سرعت رشد و تکثیر سلولی موثر است. اگر خانمی به جهت شرایط روحی و جسمی، قادر به مصرف کافی مواد مغذی نیست، حتما باید برای یافتن راهکار سریع برای تنظیم مقدار مورد نیاز با متخصص تغذیه مشورت نماید.

 

به طور خلاصه، الگوی تغذیه بعد از انتقال جنین در IVF باید الگوی تغذیه در بارداری باشد و مهم ترین نیازی که در سه ماهه اول افزایش می یابد، نیاز اسید فولیک و به تدریج افزایش نیاز به ید و در ماه های بعد افزایش آهن، کلسیم، پروتئین و انرژی و سایر مواد معدنی و ویتامین ها را خواهیم داشت.

 

تصمیم گیری برای نوع مکمل غذایی در تغذیه بعد از IVF به شرایط غذایی و فردی بستگی دارد. اما پروتکل کشوری مبنی بر استفاده از یدوفولیک در سه ماه اول بارداری در مورد زنانی که ای وی اف انجام داده اند نیز قبل از انتقال جنین رعایت می شود.

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به مشاوره برای تغذیه، با کلینیک دکتر لادن گیاهی تماس بگیرید و از خدمات و مشاوره کلینیک ایشان بهره مند شوید،

 

همچنین می توانید به صورت آنلاین وقت مشاوره تنظیم بفرمایید.

پایش رشد بهترین راه اطمینان از تغذیه کافی و رشد مطلوب و سلامتی کودک است. اگر کودک خوب رشد نکند با پایش رشد می توان زود فهمید و چاره جویی کرد و از لطمات جبران ناپذیر پیشگیری نمود. رشد و تکامل از اساسی ترین مباحث بهداشت کودکان می باشد و علل مختلفی از جمله صفات ارثی و ژنتیکی، سن، جنس، تغذیه، محیط فیزیکی،عوامل روانشناختی، آلودگی به عفونت ها و انگل ها، عوامل اقتصادی و عوامل فرهنگی در رشد و سلامت کودک تاثیر گذار هستند. نمودارهای رشد، شاخص های نمایشی از میزان رشد نوزاد، کودک یا نوجوان هستند که بر اساس آهنگ رشد می توان این نمودارها را رسم و با جامعه آماری مقایسه کرد. این شاخص های رشد برای کودکان وزن برای سن، قد برای سن، دور سر برای سن، وزن برای قد و شاخص توده بدنی (BMI) برای سن می باشند که ارزیابی طولانی مدت منحصر به فرد از سلامت کلی بیمار را ارائه می دهند. ما در این مقاله، قصد داریم به شرح و تفضیل نمودار رشد دور سر در کودک بپردازیم. قبل از ورود به بحث نمودار رشد دور سر کودک، لازم است با برخی اصطلاحات و نحوه خوانش و تفسیر نمودار آشنا شویم.

 

 

 

نمودار رشد را چگونه بخوانیم؟

برای استفاده از نمودارهای رشد، ابتدا باید سن کودک خود را در پایین نمودار (نمودار افقی) بیابیم و خط فرضی عمودی رسم کنیم. اندازه دور سر، طول قد و یا اندازه وزن را نیز در سمت چپ نمودار (محور عمودی) پیدا کرده و یک خط فرضی افقی رسم می کنیم. در محل تقاطع دو خط فرضی عمودی و افقی مذکور، نقطه ای مشخص می شود. این اندازه گیری ها و نقطه گذاری ها را در فواصل زمانی منظم (مثلا هر دو ماه) تکرار می کنیم و در نهایت نقطه های مشخص شده را به هم وصل می کنیم تا یک منحنی رشد شکل گیرد. این نمودار به ما نشان می دهد که میزان رشد کودک ما در مقایسه با میانگین همه کودکان هم سن خود چگونه است.

 

 

 

بیشتر بدانید: دریافت منحنی های رشد کودک

 

 

مفهوم صد در نمودار رشد به چه معناست؟

نمودارهای صدک نشان دهنده میانگین افرادی ست که در هر صد نوزاد ، چه تعداد در چه محدوده ای قرار دارند. به طور مثال؛ اگر نمودار رشد وزن کودکی در محدوده صدک ۶۰ باشد؛ یعنی وزن کودک از ۶۰ درصد کودکان هم سن خود بیشتر و از ۴۰ درصد وزن کودکان هم سن خود کمتر است. بهترین نوع نمودار رشد، در حدود میانگین استاندارد وسط یعنی محدوده صدک ۵۰ می باشد. اگر نمودارهای رشد، در محدوده صدک ۳ یا ۹۷ باشد، کودک حتما باید تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرد.

 

 

 

 

 

نمودار رشد اندازه دور سر

اندازه دور سر کودک شاخص مناسبی برای دانستن رشد طبیعی مغز کودک است. معمولاً محیط دور سر کودک را تا سن دو سالگی اندازه گرفته و بر روی نمودار رشد دور سر کودک ثبت می‌کنند. بعد از ۱۸ ماهگی نقاط نرم روی سر کودک (ملاج ها) بسته می شوند و اندازه دور سر تقریباً ثابت می‌شود. در بررسی و تحلیل نمودار رشد دور سر، این نکته حائز اهمیت است که اندازه دور سر به میزان بسیار زیاد وابسته مسائل ژنتیکی به ارث برده از پدر و مادر است و اگر احیاناً نمودار رشد دور سر کودک کمی نسبت به صدک ۵۰ فاصله داشته باشد، امری طبیعی است. به عنوان مثال، اگر پدر و مادر هر دو محیط سر بزرگی داشته باشند، معمولا فرزندشان نیز اندازه دور سر بزرگی خواهد داشت.

 

 

 

بیشتر بدانید: نیاز کودکان به ویتامین‌ A

 

 

اندازه ها و میزان رشد دور سر نرمال

افزایش اندازه دور سر در سال‌های اول زندگی به علت رشد سریع مغز در این سال ها با شتاب بیشتری روبرو است. در هنگام تولد اندازه دور سر بین ۳۷٫۲-۳۲٫۶ و به طور متوسط ۳۵ سانتی متر است. در شش ماهه اول بعد از تولد دور سر ۸ تا ۱۰ سانتی متر افزایش می یابد و به طور متوسط به حدود ۴۴ سانتی متر می‌رسد. در ۶ ماهه دوم تولد، دور سر حدود ۳ سانتی متر افزایش می‌ یابد و به طور متوسط به ۴۷ سانتی متر می رسد. دور سر افراد بالغ چیزی در حدود ۵۴ سانتی متر است . مقادیر استاندارد از بدو تولد تا سه سالگی در جدول زیر مشخص شده است.

 

 

 

 

عوامل موثر بر اندازه دور سر کودک

از علل اصلی تاثیرگذار بر کوچکی اندازه دور سر، می توان به مصرف برخی داروهایی که مادر در دوران بارداری مصرف کرده، بیماری های ژنتیکی به ارث برده شده، برخورد با اشعه ایکس، آسیب به نوزاد و… اشاره کرد. همچنین از علل بزرگ شدن دور سر بیش از حد در نوزادان می توان به جمع شدن مایع داخل مغز، بیماری ژنتیکی، کمبود برخی ویتامین ها از جمله ویتامین D، توده درون مغز و … اشاره کرد.

 

نمودار رشد دور سر کودک یک شاخص برای پایش رشد کودک است و در نوزادان پسر و دختر اندکی با هم تفاوت دارند. از جمله عواملی که می توان با رعایت آن به اندازه دور سر نرمال در کودک کمک کرد، تغذیه صحیح و اصولی و عمل به توصیه پزشکان متخصص است تا فرزندی سالم از لحاظ روحی و جسمی داشت.

 

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به مشاوره برای تغذیه، با کلینیک دکتر لادن گیاهی تماس بگیرید و از خدمات و مشاوره کلینیک ایشان بهره مند شوید،

 

همچنین می توانید به صورت آنلاین وقت مشاوره تنظیم بفرمایید.

پیشگیری از آلزایمر را جدی بگیرید! آلزایمر یک بیماری مزمن اعصاب نسبتا شایع می باشد، که در آن تخریب پیش رونده و غیر قابل بازگشت و ترمیم سلول های عصبی رخ می دهد. به دنبال این اتفاق شاهد کاهش حافظه و عملکرد شناختی فرد مبتلا خواهیم بود. در حال حاضر درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. به همین دلیل پیشگیری از ایجاد و پیشرفت این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. تحقیقات نشان داده اند که در این بیماری نیز تغذیه می تواند نقش موثری داشته باشد.

 

موادغذایی مصرفی ما در طول سال های زندگی می تواند به بهبود عملکرد و ارتقای سطح سلامت سلول های مغز و اعصاب کمک نماید. در واقع در هر سنی که باشیم چه بزرگسالی چه سالمندی نکاتی هست که می توان با رعایت آن ها به حفاظت از این سلول های ارزشمند بدن برویم. اما این نکات بیشترین اثربخشی را زمانی خواهند داشت که قبل از ظهور اولین علائم دمانس رعایت کنیم. یعنی تقریبا قبل از سنین 50 سالگی.

در این مقاله قصد داریم شما را با خوراکی های مفید برای مغز آشنا کنیم.

چای، قهوه و کاکائو

این نوشیدنی ها و خوراکی ها خوش عطر و طعم از منابع بسیار خوب پلی فنول ها و فلاونوئید ها هستند. این ترکیبات آنتی اکسیدان های قوی ای بوده که در حذف رادیکال های آزاد از مغز نقش دارند. این رادیکال های آزاد ترکیبات فعالی هستند، که می توانند به سلول های عصبی آسیب زده و با عث ایجاد دمانس و آلزایمر در طول عمر گردند. هچنین این خوراکی ها حاوی کافئین هستند.

کافئین یک ترکیب فعال است که به راحتی از دستگاه گوارش جذب شده و از سد خونی مغزی عبور کرده و می تواند سلول های مغزی را واردار به فعالیت نماید. مصرف کافئین با افزایش عملکرد شناختی در سالمندان همراه بوده است. همچنین مطالعات نشان داده اند که کافئین نیز یک آنتی اکسیدان و ضدالتهاب قوی است. مصرف کافئین با بهبود خلق و خو و افزایش تمرکز، هوشیاری و حافظه همراه است.

 

زردچوبه

زردچوبه از جمله ادویه های پرخاصیتی است که در آشپزی ایرانی ها جایگاه ویژه ای دارد. این ادویه با دارا بودن فلاونوئیدها و پلی فنول ها، نقش خوبی در کاهش تجمع پلاک های آمیلوئیدی بر روی سلول های مغزی و همچنین تخریب این پلاک ها دارد. این پلاک ها یکی از علل کاهش عملکرد سلول های مغز و ابتلا به آلزایمر هستند. همچنین زردچوبه یک ضدالتهاب و آنتی اکسیدان بوده و در کاهش مسمومیت با سرب نیز نقش دارد. تجمع فلزات سنگین مثل سرب در مغز با افت عملکرد سلول های عصبی همراه است، که زردچوبه می تواند در پاکسازی آن ها موثر باشد.

مغز ها، دانه ها و روغن های گیاهی

مغزهایی مانند بادام، بادام زمینی، فندوق، پسته و گردو، دانه هایی مانند تخم آفتابگردان و روغن هایی مانند روغن زیتون و روغن هسته انگور حاوی چربی های مفید غیراشباع هستند. چربی های غیر اشباع بر خلاف چربی های اشباع، مانند آنچه در کره و روغن های حیوانی یافت می شوند، در بهبود عملکرد سلول های مغزی نقش دارند. ساختار اصلی سلول های عصبی چربی ها هستند. مصرف چربی های مفید مانند آنچه در این خوراکی ها یافت می شود در پیشگیری از آلزایمر نقش دارد. همچنین این خوراکی ها حاوی ویتامینE ، ویتامین B6 و کوآنزیم کیوتن نیز هستند که نقش آنتی اکسیدانی دارند.

 

میوه های تازه

میوه ها از جمله هندوانه، توت ها، توت فرنگی، تمشک، پرتقال، زردآلو، سیب و کیوی منابع بسیار خوبی از آنتی اکسیدان ها از جمله ویتامین C، پلی فنول ها و آنتوسیانین ها هستند. این آنتی اکسیدان ها نقش بسیار مهمی در حذف سموم از جمله رادیکال های آزاد را دارند، و مغز انسان به آسیب ناشی از رادیکال های آزاد بسیار حساس است. در نتیجه مصرف کافی این آنتی اکسیدان ها در محافظت از بافت مغز نقش به سزایی دارد. همچنین میوه هایی مانند توت فرنگی و هندوانه حاوی گلوتاتیون هستند که می تواند در پیشگیری از پیشرفت بیماری آلزایمر کمک نماید.

سبزی های تازه

سبزیجاتی مانند اسفناج، بروکلی، کلم ها ، سیر ، پیاز، کاهو، پیاز قرمز، گوجه فرنگی، کرفس، هویج، کدوحلوایی، جعفری و سایر سبزیجات برگ سبز نیز منابع آنتی اکسیدان ها هستند. این آنتی اکسیدان ها شامل پلی فنول ها، کاروتنوئید ها، ویتامین E و گلوتاتیون می باشند و می توانند از تشکیل پلاک های آمیلوئیدی بر روی سلول های عصبی پیشگیری کنند. همچنین سبزیجات برگ سبز حاوی فولات می باشند . کمبود فولات می تواند احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش دهد.

 

 

ماهی های چرب

ماهی های چرب از جمله سالمون، ساردین و ماهی کولی حاوی امگا-3 هستند. این اسید چرب مهمترین ماده ی مغذی برای ساخت سلول های عصبی، عملکرد و حفظ آنهاست. امگا-3 احتمالا بتواند در بهبود حافظه نقش مفیدی داشته باشد. کاهش سطوح این چربی در مناطقی از مغز افراد مبتلا به آلزایمر دیده شده است، که نشان دهنده ی نقش کمبود این ماده در ایجاد این بیماریست.

حبوبات

حبوبات حاوی فولیک اسید می باشند. اسیدفولیک می تواند در حفظ سلامت سلول های مغزی موثر باشد. همچنین حبوبات از مهمترین منابع پروتئین گیاهی و حاوی فیبر بالا هستند. این خوراکی ها می توانند به کاهش کلسترول و ریسک بیماری های قلبی عروقی کمک نمایند. تحقیقات نشان داده اند که با کاهش ریسک بیماری های مزمن از جمله بیماری های قلبی عروقی، ریسک بیماری آلزایمر نیز کاهش می باشد.

رزوراترول

رزوراترول یک آنتی اکسیدان قوی می باشد که عمدتا در پوست انگور قرمز و روغن هسته انگور یافت می شود. این ترکیب به کاهش تشکیل پلاک های آمیلوئیدی و همچنین تخریب پلاک های ساخته شده و فعال کردن آنتی اکسیدان های دیگر در بدن کمک می کند.

 

سایر منابع پروتئینی مانند گوشت گوساله، مرغ و لبنیات

لبنیات و گوشت ها منبع ویتامین B12 هستند. کمبود این ویتامین با کاهش حافظه و عملکرد شناختی همراه است. همچنین گوشت گوساله، مرغ و لبنیات حاوی کوآنزیم کیوتن نیز می باشند که نقش آنتی اکسیدانی در بدن دارد.  البته مصرف انواع کم چرب و در حد متعادل این موادغذایی در حفظ سلامت مغز نقش مهمی دارد.

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به مشاوره برای تغذیه، با کلینیک دکتر لادن گیاهی تماس بگیرید و از خدمات و مشاوره کلینیک ایشان بهره مند شوید،

همچنین می توانید به صورت آنلاین وقت مشاوره تنظیم بفرمایید.

فشار خون بالا در دوران بارداری (فشار خون بارداری)، یکی از مشکلات دوران بارداری است که نیاز به توجه جدی دارد. پرفشاری خون در این دوران، دارای انواع مختلفی است:

• فشار خون بالای مزمن:

این حالت به فشار خون بالایی اطلاق می شود، که قبل از بارداری و یا قبل از هفته ی 20 بارداری، در فرد تشخیص داده شود.

• فشار خون بالای بارداری یا Gestational hypertension:

به حالتی اطلاق می شود که بعد از هفته ی 20 بارداری، در فرد تشخیص داده شود. این حالت، بدون دفع پروتئین غیر عادی در ادرار است.

 

بیشتر بدانید: مصرف کدام مکمل های غذایی در بارداری ضروریست؟

 

• پره اکلمپسی:

فشار خون بالایی که بعد از هفته ی 20 بارداری، تشخیص داده شده است و به همراه دفع پروتئین غیر عادی در ادرار می باشد.
 
با اینکه فشار خون بالای مزمن و یا فشار خون بالای بارداری، مشکلات خوش خیمی به حساب می آیند، اما می توانند فرد را مستعد ابتلا به پره اکلمپسی نمایند، که خوش خیم نبوده و عوارض جدیی برای مادر و جنین به همراه دارد. در واقع فشار خون بالا در دوران بارداری از هرنوعی که باشد، می تواند عوارض زیر را به همراه داشته باشد:
  1. کاهش جریان خون جفتی
  2. کاهش رشد داخل رحمی جنین
  3. تولد نوزاد نارس
  4. آسیب به سایر اندام های بدن مادر: قلب، ریه، کلیه، کبد،…
  5. افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی در سال های آینده پس از زایمان

یک رژیم غذایی سالم در کنار توصیه های پزشکی و داروهای مصرفی، می تواند به کاهش عوارض و شدت این بیماری کمک کند. همچنین تغذیه سالم در پیشگیری از ابتلا به این بیماری نیز نقش دارد.

 

حالا ببینیم نکات تغذیه ای که لازم هست در این دوران رعایت کنیم چیست؟

-دریافت انرژی کافی در طول روز:

دوره ی بارداری نیازهای انرژی متفاوتی نسبت به سایر دوران های زندگی دارد. اشتباه نکنید! منظور این نیست که به هوای جنین به اندازه ی دو نفر غذا بخورید. در واقع نیاز انرژی در سه ماهه ی دوم بارداری، 340 و در سه ماهه سوم بارداری، 452 کیلو کالری در روز بیشتر از دوران قبل از بارداریست. و در سه ماه اول بارداری نیاز انرژی تغییری نکرده و مشابه قبل از بارداری می باشد. دریافت انرژی بیش از حد، می تواند با افزایش وزن بیش از حد و افزایش خطر فشارخون در این دوران همراه باشد. به همین خاطر به مصرف کافی انرژی و متناسب با نیاز هر دوره توجه کنید. می توانید در این خصوص با یک مشاور تغذیه مشورت نمایید.

 

بیشتر بدانید : پیشگیری از افت قند خون و ضعف با رژیم غذایی مناسب

 

-کنترل دریافت سدیم:

با اینکه در افراد با فشار خون بالا مکررا کاهش دریافت سدیم توصیه می شود، اما در خانم های باردار محدودیت بیش از حد سدیم، نه تنها به پیشگیری و درمان فشار خون بالا کمک نمی کند، بلکه می تواند منجر به افت بیش از حد سدیم خون  و تشنج گردد. از طرفی هم مصرف بیش از حد سدیم (بالای 6 گرم روزانه) ممکن است با افزایش ریسک ابتلا همراه باشد. در نتیجه توصیه می شود مصرف سدیم خود را در حد معقول ( حدود 2.3 گرم) حفظ نمایید. البته این مقدار، کل سدیم مجاز دریافتی در طول روز از طریق نمک اضافه شده به غذاها و سدیم طبیعی موجود در میوه ها، سبزیجات، لبنیات، نان ها و گوشت ها می باشد. به این معنی که باید از مصرف غذاهای شور و اسنک های پر نمک اجتناب کرده و از استفاده از نمکدان بر سر سفره اجتناب نمایید

 

-دریافت لبنیات کافی:

در واقع دیده شده مصرف کلسیم در خانم های دچار پره اکلمپسی کمتر از خانم های باردار سالم بوده است. توصیه می شود در این دوران حدود 3 واحد لبنیات ( هر واحد شامل ¾ لیوان ماست و یا 1 لیوان شیر کم چرب) استفاده شود.

-مصرف کافی منابع منیزیم:

منیزیم یک عنصر ضروری برای بدن بوده که می تواند در تنظیم فشار خون نقش مهمی داشته باشد. در افراد دچار فشار خون بالا مصرف کافی منیزیم توصیه می شود. از جمله منابع منیزیم شامل سبزیجات برگ سبز تیره مانند اسفناج، نان های سبوس دار، شیر و ماست کم چرب، بادام، دانه چیا، دانه کدو تنبل، جوی دوسر و حبوبات می باشد.

-مصرف مقادیر کافی سبزیجات و میوه ها:

میوه ها و سبزی ها منبع غنی و بسیار مهمی از انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان های مورد نیاز بدن بوده و جزء جدایی ناپذیر تغذیه سالم هستند. همچنین سبزیجات حاوی مقادیر خوبی از پتاسیم و منیزیم می باشند که می توانند در پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا موثر باشند.

 

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به مشاوره برای تغذیه، با کلینیک دکتر لادن گیاهی تماس بگیرید و از خدمات و مشاوره کلینیک ایشان بهره مند شوید،

همچنین می توانید به صورت آنلاین وقت مشاوره تنظیم بفرمایید.

فشار خون بالا به افزایش فشار خون سیستولی به بیش از 120 و دیاستولی به بیش از ۸۰mmhg گفته می شود. فشار خون بالا می تواند باعث افزایش احتمال ابتلا به سایر بیماری های قلبی، سکته های قلبی، مغزی و عوارض کلیوی گردد.

افزایش مصرف میوه ها و سبزی ها همیشه به عنوان یک توصیه اصلی جهت کنترل بهتر فشار خون مطرح می باشد، اما در این میان برخی از میوه ها و سبزی ها می توانند اثرات مفید تری داشته باشند، مانند لیموترش!

لیموترش به دلیل دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی، ویتامین، املاح، فیبر، کاروتنوئید و روغن های ضروری، به عنوان یک میوه پر خاصیت برای سلامتی شناخته شده است. یکی از فواید مصرف مرتب لیموترش بهبود فشار خون بالا می باشد. در این مقاله قصد داریم شما را با خواص لیموترش برای بهبود فشار خون آشنا کنیم و در نهایت به موارد احتیاط مصرف آن اشاره کنیم.

 

اثرات مصرف لیموترش در بهبود فشار خون از نظر علمی نیز اثبات شده است. به طوری که در مطالعه انجام شده در ژاپن دیده شده است که خانم هایی که روزانه لیموترش مصرف می کردند، فشار خون پایین تری داشتند. همچنین در یک مطالعه دیگر در همدان، دیده شده که در کنار مصرف داروهای فشار خون،  مصرف 10 سی سی آب لیموترش 2 بار در روز، صبح و شب، به مدت 40 روز، با کاهش فشار خون سیستولی به مقدار ۱۰mmhg و دیاستولی ۵.۴mmhg همراه بوده است.

 

اما لیموترش چگونه به کنترل فشار خون بالا کمک می کند؟

یکی از ترکیبات اصلی لیموترش سیتریک اسید است. این اسید می تواند به افزایش جذب کلسیم و منیزیم غذا کمک نماید. کلسیم و منیزیم هر دو از مواد مغذی مفید در تنظیم فشار خون و کاهش مقاومت عروق هستند.

جالب است بدانید خواص لیموترش به آب آن محدود نشده و ترکیبات مفید موجود در پوست آن نیز می تواند اثرات مفیدی بر روی فشار خون بالا داشته باشد. فلاونوئید ها به عنوان آنتی اکسیدان، بیشتر در پوست لیموترش یافت می شوند و می توانند در کاهش فشار خون سیستولیک نقش داشته باشند.

 

لیموترش با دارا بودن ویتامین ث و آنتی اکسیدان هایی مثل فلاونوئیدها، اثرات ضدالتهابی نیز دارد که به بهبود عملکرد کلی قلب و عروق کمک می کند. ترکیبات لیموترش با کاهش رسوب کلسترول در رگ، از سخت شدن عروق و ابتلا به فشار خون بالا پیشگیری می کند.

 

چه افرادی بهتر است در مصرف لیموترش احتیاط کنند؟

لیموترش به دلیل داشتن ماهیت اسیدی می تواند در افراد دچار مشکلات گوارشی مانند سوزش سر دل، باعث تشدید علائم گردد. همچنین مصرف طولانی مدت آن در افرادی که دچار غلظت خون بالا هستند، می تواند باعث افزایش تعداد گلبول قرمز و تشدید عوارض آن شود. در نتیجه توصیه می شود افراد مبتلا به فشار خون بالا با پزشک و یا متخصص تغدیه در این زمینه مشورت کنند.

نکته آخر

در نهایت باید توجه کنید که اگر دچار فشار خون بالا شده اید، اصلی ترین اقدام برای شما، مراجعه به پزشک و در صورت لزوم دریافت دارو است. در کنار آن داشتن رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مرتب می تواند به کنترل بهتر فشار خون و کاهش احتمال ابتلا به عوارض ناشی از آن نقش به سزایی داشته باشد. در کنار تمام موارد ذکر شده، مصرف مواد غذایی مانند لیموترش که خواص فوق العاده ای برای سلامتی دارند، می توانند به عنوان یک راهکار کمک درمانی موثر واقع شوند.

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به مشاوره برای تغذیه، با کلینیک دکتر لادن گیاهی تماس بگیرید و از خدمات و مشاوره کلینیک ایشان بهره مند شوید،

همچنین می توانید به صورت آنلاین وقت مشاوره تنظیم بفرمایید.

اگر شما هم جزو افرادی هستید که خود یا اطرافیانشان از داروهای کاهنده فشار خون استفاده می کنند، این مقاله برای شما نوشته شده است! غذاها و نوشیدنی هایی که ما استفاده می کنیم می توانند بر اثر بخشی دارو در بدن اثر بگذارند. داروهای کاهنده فشار خون نیز از این قاعده مستثنی نبوده و بهتر است در هنگام استفاده از آن ها به برخی نکات توجه نماییم.

در این مقاله سعی داریم شما را با رایج ترین تداخلات غذا و داروهای کاهنده فشار خون آشنا کنیم.

 

شیرین بیان

شیرین بیان یکی از ترکیبات گیاهی می باشد که یا به شکل طبیعی و یا به شکل داروی گیاهی به منظور تقویت معده یا ریه استفاده می گردد. در افراد دچار فشار خون بالا مصرف شیرین بیان و فرآورده های حاوی آن باید با احتیاط صورت گیرد. زیرا می تواند باعث افزایش فشار خون، کاهش اثربخشی داروهای کاهنده فشار و عوارضی مانند آریتمی قلبی گردد.

 

گریپ فروت

شاید بتوان گفت که یکی از غذاهایی که بیشترین تداخل را با داروهای کاهنده فشار خون دارد، گریپ فروت باشد. استفاده از گریپ فروت و آب آن در افرادی که داروهای کاهنده فشار خون استفاده می کنند توصیه نمی شود. این میوه می تواند با افزایش غلظت دارو در خون اثر دارو را تشدید کرده و عوارض ناخواسته ای به همراه داشته باشد. این اثر می تواند تا 2-3 روز در بدن فرد باقی بماند.

 

پرتقال

مصرف بعضی داروهای کاهنده فشار خون از جمله پروپرانولول، آتنولول و کارودیلول به همراه آب پرتقال می تواند باعث کاهش اثربخشی دارو گردد.

 

مواد غذایی پر پتاسیم

برخی داروهای فشار خون مانند والزارتان، لوزارتان، کاپتوپریل و انالاپریل می توانند باعث کاهش دفع پتاسیم از بدن گردند. این امر می تواند باعث تجمع غیر عادی پتاسیم در بدن شده و عوارضی مانند آریتمی قلبی به همراه داشته باشد. در نتیجه استفاده هر روز و به مقدار زیاد از سبزیجات و میوه های پر پتاسیم مانند پرتقال، موز، خرما، زردآلو، کیوی، میوه های خشک، گوجه فرنگی، اسفناج، بامیه و سیب زمینی و همچنین مکمل یا نمک های پتاسیم در این افراد توصیه نمی شود.

 

آیا مصرف داروهای کاهنده فشار خون با شکم پر یا خالی فرقی می کند؟

بله. جذب بعضی داروها می تواند تحت تاثیر پر یا خالی بودن معده قرار گیرد. برای مثال استفاده از داروی فروزماید به همراه غذا و با معده ی پر باعث کاهش جذب دارو می شود، در حالی که مصرف داروی هیدروکلروتیازید ، اسپیرونولاکتون و پروپرانولول به همراه غذا باعث افزایش جذب دارو می شود. همچنین مصرف همزمان داروی فلودیپین با غذا منجر به تاخیر در جذب دارو و شروع اثرات آن می گردد.

نکته آخر

باتوجه به اثرات مواد غذایی بر عملکرد و جذب داروها، توصیه می شود در رابطه با داروهای مصرفی با متخصص تغذیه ی خود مشورت نمایید. همچنین جهت داشتن بهترین اثربخشی، لازم است داروهای خود را طبق تجویز پزشک و در زمان تعیین شده استفاده نمایید.

شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به مشاوره برای تغذیه، با کلینیک دکتر لادن گیاهی تماس بگیرید و از خدمات و مشاوره کلینیک ایشان بهره مند شوید،

همچنین می توانید به صورت آنلاین وقت مشاوره تنظیم بفرمایید.